Zestaw StaroGdańskie 6 szt+ StaroGdańskie Classic 6 szt





Opis
Pomorski Browar Tradycyjny powstał w 2011 roku, aby kontynuować tradycję piwowarską zrodzoną na ziemiach Rzeczypospolitej Polskiej.
Główne piwa browaru to StaroGdańskie i StaroGdańskie Classic uwarzone:
- dzięki wskazówkom i pod kierunkiem Pana Lucjana Iwanowicza* (legendy pomorskiego piwowarstwa, głównego piwowara byłego browaru w Gdańsku - Wrzeszczu,
- z wykorzystaniem autentycznych dawnych receptur
- z zastosowaniem tradycyjnej technologi (zacieranie metodą dekokcyjną, tradycyjne warzenie, fermentacja i leżakowanie)
Misją Pomorskiego Browaru Tradycyjnego jest produkcja piw tradycyjnych w oparciu nie tylko o tradycyjne receptury, ale również tradycyjną technologię dopasowaną do każdego produkowanego piwa. Dodatkowo każde piwo odtwarzane jest pod kierunkiem piwowarów, którzy produkowali je w przeszłości. W celu odtworzenia piwa produkowanego w browarze gdańskim, przebudowano warzelnię, aby móc zastosować metodę dekokcyjnego zacierania słodu. Pozwala ona na uzyskanie smaku prawdziwego dawnego lagera.
Opis produktów:
Piwo StaroGdańskie i StaroGdańskie Classic (grupa piw pomorskich) to piwo jasne pełne i jasne pełne premium - uwarzone według receptury stosowanej w browarze gdańskim w latach 60-tych XX wieku.
StaroGdańskie:
Ekstrakt brzeczki podstawowej: 12,5% wag.
Zawartość alkoholu: 5,4% obj.
StaroGdańskie Classic:
Ekstrakt brzeczki podstawowej: 14,0% wag.
Zawartość alkoholu: 6,1% obj.
Zapach: słodowo-chmielowy
Smak: szlachetny słodowo-goryczkowy typowy dla lagerów eksportowych i premium, przechodzący w posmaki słodkawe pochodzące z cukrów zawartych w słodzie, które nie uległy procesowi fermentacji. W trakcie spożywania uwidacznia się wyraźne przechodzenie różnych szlachetnych posmaków słodkawych i goryczkowych, charakterystycznych przy zastosowaniu tradycyjnego zacierania dekokcyjnego słodu
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel goryczkowy "Marynka" i aromatyczny "Lubelski", drożdże piwowarskie dolnej fermentacji.
Piwo StaroGdańskie i StaroGdańskie Classic - piwo tradycyjne odtworzone według:
- autentycznych dawnych receptur opartych na piwach produkowanych w browarze Gdańsku-Wrzeszczu
- tradycyjnej technologii produkcji (zacieranie metodą dekokcyjną, tradycyjne warzenie, tradycyjna fermentacja i leżakownie)
- składników (do produkcji używa się wody przepływającej przez pokłady skał pochodzenia polodowcowego, słodu jęczmiennego najwyższej jakości, chmielu szyszkowego i granulowanego w odmianach lubelskich, drożdży piwowarskich dolej fermentacji)
- wskazówek i pod kierunkiem piwowara gdańskiego Pana Lucjana Iwanowicza* (kierownika warzelni i głównego piwowara browaru w Gdańsku-Wrzeszczu).
*Lucjan Iwanowicz od 1955 roku do końca lat 90-tych XX w. pracował w Gdańskich Zakładach Piwowarskich, z czego przez wiele lat był zatrudniony na stanowisku głównego piwowara. W tym czasie miał okazję współpracować z wrzeszczańskimi piwowarami jeszcze z czasów przedwojennych. To właśnie pod okiem browarników spółki Danziger Aktien-Bierbrauere: Paweł Cesarz, Henryk Leicht, Stanisław Goll, Rudolf Karl pogłębiał swoją wiedzę oraz uczył wie tradycyjnych receptur piw gdańskich i pomorskich. W latach 90-tych XX w. w browarnictwie wprowadzono szereg niekorzystnych zmian technologicznych polegających między innymi na skróceniu etapów wytwarzania piwa. Niestety zmiany te nie ominęły browaru gdańskiego, który zakończył swoja produkcje w 2001 roku. Dzięki Lucjanowi Iwanowiczowi, który przekazał swoja wiedzę oraz receptury Sebastianowi Wawszczakowi (doktorant Akademii Morskiej w Gdyni, piwowar Pomorskiego Browaru Tradycyjnego) kontynuowane jest wytwarzanie tradycyjnego piwa na Pomorzu. Obecnie we współpracy z pomorskimi browarami, między innymi z browarem w Gościszewie odtwarzają produkcję tradycyjnego pomorskiego piwa.